فنون مراقبت های پایه

فنون مراقبت های پایه

تغذیه:

برای رسیدگی به وضع تغذیه باید ابتدا منبع درآمد فرد بررسی شده و سپس برنامه غذایی كه شامل مواد پروتئینی، قابل دسترسی و از لحاظ هزینه سازگار باشد تهیه شود، برنامه ریزی غذا در محدوده‌ی درآمد خانواده از نکات کلیدی در این زمینه محسوب می‌شود.

كنترل عفونت ها:

  • باید به بیمار برای مراقبت شخصی و بهداشتی از خود، کمک گردد و به وی توصیه شود که همیشه دست‌های خود را با صابون و آب به‌ خصوص قبل از پخت غذا، خوردن و بعد از رفتن به توالت و سرفه بشوید.

  • لباس‌ها، ملافه ها وپارچه ها باید با صابون و آب شسته شود. باید ادرار و مدفوع در توالت ریخته شود یا در ظرفی سوزانده شود، از تماس با خون یا دیگر مایعات بدن خودداری گردد و بعد از تماس و دست زدن به اشیا كثیف، دست ها بلافاصله با آب و صابون شسته شوند.

  • همیشه باید قبل از دست زدن به مایعات بدن دستكش بپوشند.

مشكلات پوستی:

  • زخم‌های باز با آب و صابون شسته و ناحیه‌ی زخم خشك نگه داشته شود و از آب نمك رقیق به عنوان ضد عفونی‌كننده استفاده گردد.

  • برای جوش‌ها از روغن‌ها یا محلول‌های موضعی نظیر روغن نارگیل یا محلول كالامین استفاده شود.

  • پوست سیاه، قرمز یا تحریك شده به آرامی مالش داده شود.

  • برای جلوگیری از زخم بستر، اگر بیمار از حركت ناتوان است، وضعیت بیمار هر دو ساعت تغییر داده شود.

گلو درد و درد دهان:

  • دهان بیمار با آب نمك گرم، هر روز چهار بار شستشو داده شود.

  • از بیمار خواسته شود برای برفك دهان گوجه فرنگی رسیده یا لیمو را بمكد.

  • بیمار باید غذاهای نرم بخورد كه تند (پرادویه) نباشد.

تب و درد:

  • بدن بیمار در آب خنك و تمیز شسته شود یا پوست بیمار با پارچه‌ی نم‌دار، مالش داده شود.

  • آب فراوان، چای، آب میوه و سوپ (صاف شده) بنوشد و از لباس‌ها و پتوهای ضخیم استفاده نشود.

سرفه یا مشكلات تنفسی:

  • هنگام سرفه جلوی دهان با دستمال گرفته شود.

  • اگر بیش از سه هفته است که دچار سرفه است به خصوص اگر تب و درد سینه اضافه شد به كاركنان بهداشت برای بررسی سل یا ذات‌الریه مراجعه شود.

  • پنجره‌ها برای تازه شدن هوا باز گذاشته شود.

  • بیمار هر چند یك‌بار در وضعیت نشسته قرار بگیرد تا تشویق به تنفس راحت‌تر شود.

اسهال:

  • با محلول‌های ORS یا محلول‌های نمك و شكر كه در خانه تهیه می‌شود آب و الکترولیت‌های از دست رفته‌ی بدن جبران می‌شود.

  • اطمینان حاصل گردد که بیمار به حد کافی آب و سایر مایعات را مصرف نموده است.

  • از بیمار درخواست شود خوردن منظم وعده‌ی غذایی (مثل موز له شده، پوره یا حلیم) را ادامه دهد و پس از هر بار اجابت مزاج، باسن و مقعد را با صابون و آب گرم شسته و آن‌ را تمیز و خشک نگه دارد.